You are currently viewing היום שאחרי

היום שאחרי

איזו ישראל תיבנה כאן – של ה-6 באוקטובר או של ה-8 באוקטובר?

סיכום ביניים לפרויקט שחר

ד"ר אילון שוורץ, ראש מכון שחרית, 2023

ב-6 באוקטובר, ישראל נקרעה לגזרים על ידי רפורמה משפטית שרבים מדי חשו שהיא מהווה את פירוק הדמוקרטיה. עבור הממשלה ותומכיה הייתה זו דרישה להשמעת קול העם, ללא הבלמים של שופטי בית המשפט העליון אשר לא נבחרו על ידי העם, ופסיקותיהם שיקפו את האינטרסים של האליטות השלטוניות הוותיקות. זו הפכה להתנגשות על ערכי היסוד של החברה – על מקומה של היהדות במדינה, על משמעות הליברליזם והדמוקרטיה, על האמנה החברתית בין המדינה לבין החברה החרדית. המרקם ששזר את החברה הישראלית יחד לא סתם נשחק; הוא נקרע לגזרים והתפרים שלו עפו לכל עבר.

כל זה השתנה ב-7 באוקטובר. ישראל היא מדינה שבה במקרים רבים דרגה אחת של קרבה מפרידה בין אזרחיה. כל אחד מאיתנו הושפע אישית מהטבח, שהחל בשעות הבוקר המוקדמות של שבת בבוקר, שמחת תורה. חברי משה אוחיון ז"ל, יו"ר דירקטוריון שחרית, נרצח יחד עם בנו בדקות הראשונות של הטבח האכזרי, בניסיון כנגד כל הסיכויים להגן על משפחתו וקהילתו באופקים. 1,200 רציחות התרחשו באותו היום, 1,200 חיים, לכל אחד הסיפור שלו; כל אחד הוא עולם שלם.

ב-8 באוקטובר החלו הישראלים אט אט להבין את היקף המעשה המפלצתי. ואז, במהירות של צליפת שוט, החלה המדינה לגלות את המשאב הגדול ביותר שלה – האזרחים. כמו פטריות אחרי הגשם, החלו לצוץ ברחבי הארץ יוזמות של אנשים שמעולם לא היו מעורבים בשינוי חברתי בחייהם. בזה אחר זה החלו למלא את הצרכים האזרחיים הבלתי נגמרים שנולדו באותו יום. שחרית, יחד עם הקרן למנהיגות חדשה, השיקה את מיזם 'שחר' – תוכנית לחלוקת מענקי חירום שתמכה במעל ל-170 פרויקטים, שסוננו מכ-1,600 בקשות מכל פינה בחברה הישראלית, מקצה הארץ ועד קצה.

בין הפרויקטים המרגשים שזכו לקבל תמיכה היו עמותה עם מתנדבים מקצועיים התומכים בנשים שנאנסו ונפגעו מינית במהלך הזוועות; חמ"ל תרומות ענק יהודי-ערבי משותף ברהט המשרת את צורכי הקהילה הבדואית המוחלשת; מעל 100 קונדיטורים מקצועיים המכינים עוגות יום הולדת בהתאמה אישית לכל ילד שפונה מביתו; וחרדים מתנדבים לעבוד בחקלאות, ממלאים את המחסור בידיים עובדות וקוטפים את היבולים שבקרוב נרקב על הגפנים. לשחרית הייתה הזכות למלא תפקיד בגיוס המתנדבים שהיה אולי מרומם הרוח ביותר בתולדות ישראל, להביא כל כך הרבה אור ברגע שמלא בחושך.

איזו ישראל תהיה כאן בחודשים ובשנים הבאות – של ה-6 באוקטובר או של ה-8 באוקטובר?

אחד הסיפורים המרגשים ביותר ששמעתי מהסיוט המתמשך הזה, היה חילוץ הגבורה ב-7 באוקטובר של חברי קיבוץ בארי על ידי שני אחים, מנחם ואלחנן קלמנזון, ואחיינם, איתיאל: כאשר הם שמעו את החדשות על אותה שבת שמחת תורה הגורלית, יצאו מיד מביתם ביישוב הדתית עתניאל שבגדה המערבית והצילו למעלה מ-100 חברי קיבוץ, חלקם ממש מתוך בניינים בוערים, והכל תחת אש. אלחנן, נהרג בקרב. מנחם משתתף בתוכנית האחרונה שלנו – כיטוב.

במהלך חודש נובמבר ביקרה משפחת קלמזון המורחבת במלון אליו הועברה זמנית קהילת קיבוץ בארי, ונפגשה עם התושבים שחולצו מהתופת. דובר הקיבוץ ביקש לומר למשפחה שני דברים: "במילים פשוטות: אלחנן נתן את חייו כדי שנוכל לחיות. תודה. אנחנו לא מסכימים על כל כך הרבה דברים, אבל זאת אני מבטיח – נבנה מחדש את החברה הישראלית, ביחד".

הסכסוכים שקרעו את ישראל ב-6 באוקטובר היו אמיתיים ולא נעלמו. אבל תפקידנו לתת לרוח ה-8 באוקטובר להגדיר את עתידנו: לרוח הקלמנזון והקיבוצניקים של בארי; של הבדואים ויהודי הנגב – שניהם קורבנות של פשעי חמאס נגד האנושות; רוחם של חרדים חלוציים המחפשים דרך לקחת חלק בשיקום החברה בישראל; רוחה של מדינה שלומדת שאנחנו צריכים זה את זה. עם כל ההבדלים, עם כל חילוקי הדעות, עם כל החזונות הסותרים של מה זה אומר להיות ישראלי – אנחנו חולקים בית משותף, ונבנה יחד את עתידו.

שחרית ממשיכה בעבודתה ביתר שאת. במחויבות חזקה יותר למורשתם של משה, אלחנן ורבים אחרים שמסרו נפשם עד נשימתם האחרונה. זו מורשתם, וזו חובתנו וגם זכותנו. אנחנו לא יכולים להיכשל במשימה הזו.