עמיתי שחרית

תכנית העמיתים של שחרית מבקשת לייצר תשתית וחממה רעיונית לשיח ציבורי על טוב משותף בישראל. כל חברה זקוקה לאנשים שיבראו את הרעיונות. חברה המצויה בצומת דרכים זקוקה להם אפילו יותר. רעיונות בוראים שפה ושפה בוראת מציאות, ועל מנת לחולל שינוי במציאות יש לשנות ראשית את השיח, את התפיסות המושרשות בו, את הנחות היסוד ואת הדרך בה הוא מתקיים. מכון שחרית פועל על מנת ליצור ברית חברתית חדשה, חוצת מגזרים, שתחליף את הדיכוטומיות המיושנות המארגנות את החברה הישראלית כיום. אנחנו שואפים לפוליטיקה שמחברת ויוצרת "מחנה משותף" בין כל אלה שמפנים את פניהם אחד אל השני ולא אחד מהשני; פוליטיקה שמחבקת את הסתירות בתוכנו והמורכבות של מציאותנו, ובונה אפשרויות חדשות שאינן נענות בהכרח לחלוקות הקיימות.

נטלי לוי

ד"ר לסוציולוגיה, מנהלת התוכנית

מנהלת קבוצת העמיתים, ילידת ותושבת יפו, דוקטורנטית בחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת תל אביב ופעילה חברתית. נטלי בעלת תואר ראשון במדע המדינה ותעודת הוראה, ותואר שני בחוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה. בשני העשורים האחרונים הקדישה את מירב זמנה לארגוני שינוי חברתי העוסקים ביחסי יהודים-ערבים ובקבוצות שיח. אולם, לאחר שנים בהן התמקדה בשילוב אידיאולוגי ונחשפה לחולשותיו, בעבודת הדוקטורט היא משווה בין בתי ספר המעורבים באופן נסיבתי לאלו המעורבים אידיאולוגית ועל כך זכתה במלגת נשיא המדינה לשנת 2017 למצוינות וחדשנות מדעית.

שלמה פישר

ד"ר לסוציולוגיה וחינוך

מלמד סוציולוגיה וחינוך בבית ספר לחינוך של האוניברסיטה העברית, והוא עמית בכיר במכון למדיניות העם היהודי (JPPI). המחקרים שלו מתמקדים בקבוצות דת, מעמד ופוליטיקה בישראל, והיחסים בין דת, אזרחות וחינוך. שלמה כתב מחקרים רבים העוסקים באידיאולוגיית הציונות הדתית ובתנועת ש"ס. הוא בין מקימי יסודות – המרכז לתורה ודמוקרטיה, המקדם חינוך לדמוקרטיה בבתי ספר ממלכתיים-דתיים. הוא בוגר מכון מנדל למנהיגות חינוכית בירושלים.

אדם צחי

ד"ר לתקשורת

מרצה לקולנוע במכללת הרצוג שבגוש עציון. עבודת הדוקטורט שלו התמקדה בייצוגי הלם קרב בקולנוע הישראלי התיעודי. כמו כן הוא מוסיקאי, תסריטאי ויוצר. שימש כדובר המועצה האזורית גוש עציון, ועבד כמחנך בבית הספר המשלב "ראשית". מתגורר בתקוע, נשוי ואב לארבעה ילדים.

מלכי רוטנר

פובליצסטית חרדית

מנהלת מרכז מפתח מרחב אשדוד – מרכז הכוון תעסוקה לחרדים, וחיה את שני העולמות: החרדי והישראלי. היא בעלת טור דעה שבועי במקומון של אשדוד העוסק בגבולות הרחבים של קו התפר בין החרדי לבין הישראלי. פעילה חברתית קהילתית במיזמים הפועלים ליצירת קהילה משותפת, חוצת מגזרים. היא עמיתה בקבוצות שיח ופורומים שונים העוסקים ביחסי חילונים וחרדים, ביניהם בית מדרש חרדי-חילוני "פלוגתא". לומדת בחוג להיסטוריה וסוציולוגיה באוניברסיטה הפתוחה, בעבר שימשה כרכזת קשרי קהילה במרכז "שורשים" לתרבות יהודית בתל אביב.

נזיר מג'לי

עיתונאי ופובליציסט

סופר ועיתונאי. כיהן כעורך הראשי של העיתון "אלאיתיחאד", היומון היחיד בשפה הערבית בישראל, ולימד באוניברסיטת בן גוריון. בעבר, חבר מערכת ב"ארץ אחרת". והגיש תוכנית אקטואליה בערוץ 2 ולימד עיתונות חוקרת באוניברסיטת ביר-זית. כיום פרשן לענייני ישראל במספר ערוצי טלוויזיה בעולם הערבי. מאז 1995 כתב בעיתון "אלשרק אלאווסט" (המזרח התיכון) היוצא בלונדון. משדר תוכנית שבועית ברדיו "מכאן" של תאגיד השידור הישראלי. נזיר פעיל בתחום יחסי יהודים-ערבים בישראל ובמדינות השכנות. בין היתר, בשנת 2003 הוביל, יחד עם הכומר אמיל שופאני, משלחת של 250 משתתפים ערבים ויהודים מישראל, ומספר דומה של מוסלמים, נוצרים ויהודים מצרפת, למחנה הריכוז אושוויץ בירקנאו. נשוי לאבתהאג' ואב לסרין, מיסלון ושיהאב. מתגורר בנצרת.

עופר סיטבון

ד"ר למשפטים

עמית בכיר וראש התחום החברתי-כלכלי במכון שחרית. הוא משמש גם כעמית מחקר במכון ון-ליר; וכמנהל שותף של פרויקט המחקר "הכלכלה הפוליטית של הפופוליזם העכשווי", המשותף לשני המכונים. בנוסף, הוא מכהן כראש הקליניקה לתאגידים וחברה במרכז האקדמי למשפט ולעסקים והחל מאוקטובר 2019 ישמש כמרצה בכיר בפקולטה למשפטים במרכז האקדמי צפת. הוא בעל תואר ראשון במשפטים ובפילוסופיה (בהצטיינות) מן האוניברסיטה העברית בירושלים, ותואר שני במשפטים (בהצטיינות יתרה) מאוניברסיטת תל אביב. הוא ממייסדי כתב העת "מעשי משפט – כתב עת למשפט ולתיקון חברתי" ושימש כעורכו הראשי בשנים 2007–2012. בשנת 2017 התפרסם הספר משפט, שוק ופוליטיקה: על אחריות חברתית של תאגידים שאותו ערך במשותף עם ד"ר רונית דוניץ-קידר.

תוכנית העמיתים של שחרית

תוכנית העמיתים היא חלק מהמסע השחריתי ליצירת אלטרנטיבה רעיונית ומעשית לסוגיות בוערות על סדר היום בחברה הישראלית. זוהי תוכנית שמיועדת לטפח קולות ציבוריים שיסייעו בגיבוש שפה, בפיתוח רעיונות למדיניות ובהנחת תשתית פילוסופית-פוליטית שיכולה לעמוד בבסיס המהלך של בניית הברית החברתית החדשה. אנו עושים זאת באמצעות שיחה, לימוד, ליבון וכתיבה שיפרה את מחשבתם ויחשוף אותם לנקודות מבט אחרות.

כל אחד ואחת מן העמיתים והעמיתות בתכנית, מביאים איתם עולם משמעות ותוכן ייחודי. יהודים, ערבים, מזרחים, אשכנזים, דתיים, חרדים וחילונים; מן הימין, המרכז והשמאל. ההתכנסות החשובה הזאת לא נעשית על הנייר – היא הכלי המרכזי בעשייה שלנו. אנו מאמינים שדווקא נוכחות בולטת של יחסי הכוח, חוסר ההסכמות והאינטרסים השונים, יאפשרו למסגר מחדש תפיסה של טוב משותף שמכיל את המגוון, השונות, ההבחנות; ועם זאת יצליח לייצר מרחב ציבורי משותף, כזה שאינו מבקש מאף אחד להשאיר את הזהות בבית.

מי הם עמיתי ועמיתות שחרית?

התוכנית מזמינה אליה א.נשים שיכולים ורוצים להפוך לקול ציבורי משמעותי: אקדמאיים ופעילים חברתיים בעלי חיבה  וסקרנות כלפי עמדות וחוויות חיים שונות משלהם; אהבה ומחויבות גדולה כלפי החברה הישראלית, וחרדה לעתידה; בעלי יכולת המשגה ובעלי מוטיבציה ואמונה בעתיד משותף לכל הקבוצות.

התוכנית נשענת על עבודת החשיבה של צוות עמיתים בכירים מראשית המכון, ומסמכי יסוד שנכתבו על ידם, כמו גם על האנשים והעבודה האינטלקטואלית והאקדמית של המכון, לצד פעילויות שטח  ברמה הארצית והמקומית.