רקע
דמוקרטיה בנויה על הרעיון לפיו אזרחים ממקומות שונים יכולים להתחבר ולבנות עתיד ביחד. הדמוקרטיה הישראלית במשבר, בין היתר, בגלל אובדן היכולת לדמיין עתיד משותף השייך לכולנו. כאשר כל אחד מושך את העגלה לכיוון אחר, ומנסה לקיים את עצמו על חשבון האחר ולא לצידו, האפשרות של חיים במשותף מתרחקת והולכת במקום להפוך למציאות.
מכון שחרית פועל מאז 2015 בהתנעה מחדש של האפשרות הזו, כאשר אבן היסוד למהלך היא בראש ובראשונה ברשויות המקומיות – הזירה המרכזית לפעולה עבור האזרחים. הרשויות המקומיות מטפחות את האדם דרך הקשרים שלו לאחרים, דרך הקהילות שבונות את חייו ודרך הזיקה לקהילות אחרות, כדי לבנות מקום שבאמת טוב לכולם ולכולן לחיות בו. ברשות המקומית נקבעים הדברים שמרכיבים את היום-יום של כולנו – הדרך לבית הספר ולעבודה, הגינות הציבוריות, הפעילות הקהילתית, מוסדות החינוך, התרבות, הדת, כלכלה ומסחר מקומי ועוד.
הרמה המקומית היא קרקע נוחה יותר לפעולה ולשיתופי פעולה רחבים ועמוקים משום שהיא מבוססת על ההנחה כי הבעיות משותפות לכולם, ללא הבדלי מעמדות, דתות או מגדר. לכן, שילוב כוחות לפעולה ברמת הקהילה, השכונה או העיר אפקטיבי יותר, בעל היתכנות גבוהה יותר ויכול להוות בסיס להתארגנויות נוספות בהמשך.
איך אנחנו עושים את זה?
המחלקה המקומית של שחרית, באמצעות המארגנים הקהילתיים, בונה מלמטה למעלה (Bottom-Up) פוליטיקה מקומית שמחברת ולא מפלגת, בין קבוצות שונות הפועלות יחד ליצירת עתיד קהילתי השייך לכולם. באמצעות ארגז כלים של התארגנות קהילתית מבוססת יחסים, נרקמים שיתופי פעולה סביב סוגיה מסוימת או באופן כללי, מוצעות יוזמות חדשות, עולים רעיונות, מתארגנים מאבקים ובעיקר מתעצבים פתרונות יצירתיים למצבים מורכבים, שעד לפני רגע היו נראים בלתי פתירים.
התארגנות משותפת מבוססת יחסים מעמידה את האנשים במרכז, במטרה לעבוד יחד לטובת הכלל. כך אנו יוצרים כוח אזרחי המבקש להתמקד בבסיס המשותף, פוליטיקה מקומית שרואה בתרבות של תושביה נכס לעיר, שמעודדת חיי קהילה בעלי רבדים רבים – חגים בצוותא, מסיבות רחוב, תזמורות ומקהלות, ספורט עממי, פולקלור מקומי ועוד.
זוהי פוליטיקה שמבינה שההון החברתי של מקום, של משפחה וחברים, של בית כנסת ומועדון ושכונה – הוא זה שמספק את רשת הביטחון הראשונית והחשובה ביותר לחיים של אושר – מלידה ועד זקנה.
משבר הקורונה והמציאות שחייבה אותנו להישאר בבית ובסביבתו, העצימה עוד יותר את החשיבות של קהילה חזקה, מתפקדת, שעובדת עבור חבריה וחברותיה והם עובדים עבורה – קהילתיות שמבינה ומדגישה את כוחו של ההון האנושי ומבקשת לייצר בדלת אמותיה מציאות שונה, בקווה שתתפשט גם אל מעבר לגבולות העיר והשכונה.
מפגשים מקומיים
בעשרות מקומות בארץ כבר נוצרה תשתית מקומית לפוליטיקה של טוב משותף: