התארגנות קהילתית
התארגנות קהילתית היא תהליך בו אנשים החיים בשכנות או בסמוך מתאגדים יחד לטובת אינטרס משותף. ההתארגנות הקהילתית מניחה כי שינוי חברתי הוא תולדה של מאבק או התמודדות מתמדת על מנת לייצר כוח קולקטיבי המורכב מפרטים שבנפרד כוחם הוא קטן יותר. מטרתה המרכזית של התארגנות קהילתית היא ביסוס כוח כזה כמייצג את הקהילה ומאפשר לה להשפיע על קבלת ההחלטות בנוגע אליה, במגוון נושאים ולאורך זמן. לצורך בניית הכוח נפגשים מנהיגים מקומיים עם מארגנים קהילתיים ומקדמים קואליציות ושיתופי פעולה ואף פיתוח של מנהיגים קהילתיים חדשים.
המארגנים הקהילתיים בונים קבוצות פעולה שבסיסן הוא דמוקרטי והן פתוחות ונגישות לכל חברי וחברות הקהילה, ועוסקות על פי רוב בנושא בוער ספציפי (או מספר נושאים). בדרך זו שואפת ההתארגנות להעצים את חברי וחברות הקהילה ולבנות בסיס הסכמות רחב ומבוסס יחסים.
התארגנות קהילתית בשחרית
החל מקיץ 2015 מקדם מכון שחרית התארגנות קהילתית (Community Organizing) של תושבים בערים ויישובים שונים בישראל, כפרקטיקה לקידום טוב משותף ברמה המקומית. ההתארגנות הקהילתית מתבססת על מודל שפותח ומיושם בארה"ב ומטרותיה הנעת שיח משותף של תושבים ממגוון הקהילות בעיר או ביישוב; בניית מערכות יחסים מגשרות המהוות בסיס לפעולה משותפת; וקידום נושאים החשובים לליבם. התארגנות קהילתית ומציאת מכנה משותף מדגימה, הלכה למעשה, פוליטיקה של "טוב משותף" ברמה המקומית.
עוד קודם לכן, קידמנו בשחרית בניית "חזון עיר" במגוון ישובים וניהלנו רשת ענפה של נבחרי ציבור ופעילים חברתיים לטוב משותף. השלב הנוכחי לוקח את ההתארגנות צעד נוסף קדימה, מרחיב את הפעילות לעשרות ישובים נוספים ומכשיר את הכוחות המקומיים להיות מארגנים קהילתיים עצמאיים.
תוכנית להכשרת מארגנים קהילתיים
שחרית, יחד עם תנועה ישראלית, עוסקת גם בהכשרת מארגנים קהילתיים. בתוכנית עשירה ואיכותית הנמשכת כ-18 חודשים, מקבלים פעילים מכל רחבי הארץ הללו כלים משמעותיים, ידע ומתודולוגיה לארגון קהילתי בעירם – ממיפוי נושאים ועד שינוי המדיניות. כלים אלה הם בסופו של יום לא המטרה אלא האמצעי כדי להגשים אותה. המארגנים הקהילתיים מחברים, באמצעות הכלים שלמדו, בין הקבוצות השונות בעירם על מנת לאחד כוחות ולפעול כקהילה אחת, מגוונת ומאוחדת.
הכלים הנרכשים בהכשרה המקיפה מסייעים למארגנים הקהילתיים של שחרית בסוף הדרך לבנות כוח אזרחי שמקדם טוב משותף ברמה המקומית ובכלל. בהכשרה לומדים המארגנים כיצד להניע קבוצת אנשים לפעולה, איך הופכים חבורת תושבים ותושבות מגוונת לכוח משנה מציאות ובאופן כללי כיצד גורמים ליישוב או לעיר שלי להיראות טוב יותר – הקמת גנים ייחודיים, טיפול בתשתיות, מניעת הרס של הטבע, הוזלת שירותים נדרשים, סיוע למשפחות נתמכות מול גורמי הרווחה, אירועים לנוער, מעגלי נשים ועוד.
בנוסף, כל ישוב מקבל ליווי צמוד ופרטני של מארגן קהילתי לאורך כל תקופת ההכשרה.

יוזמות בשטח
מקום לכולם
במהלך התפרצות נגיף הקורונה למדנו כי החוסן החברתי קשור קשר הדוק בחוסן הקהילתי. אלה באים לידי ביטוי ביתר שאת בזמנים של חוסר ודאות, כאשר יש חשש ממחסור במשאבים ושירותים, במיוחד לאנשים המתקשים להתנהל באופן עצמאי. בתקופה זו ליווינו קהילות ברחבי הארץ באמצעות כלים ייחודים מוכחים של התארגנות קהילתית שפיתחנו בעבודת שטח מאומצת ואינטנסיבית בחמש השנים האחרונות.
תוכנית "מקום לכולם" סייעה לקהילה להתארגן, העניקה לה כלים לפעולה ובעיקר שמה דגש על הכוח המשותף שיש לקהילות להשיג את מטרותיהן. התוכנית הדגישה את החשיבות של הסיפור הקהילתי-עירוני-שכונתי והותאמה במיוחד לסיטואציה של התפרצות הקורונה, לאחר מיפוי צרכים שנערך בקהילות השונות כדי להבין בדיוק מה נדרש ואיפה אפשר לסייע. מוקדי התוכנית היו טירת כרמל, אשדוד, רהט, רמלה, מעלות תרשיחא, יבנה, אשקלון וגדרה.
לקריאה בהרחבה על התוכנית לחצו על התמונה >>
חדורות מטרה
האקתון – חדורות מטרה הוא מפגש מדהים, מרגש וראשון מסוגו שהתקיים בפברואר 2023 בטירת כרמל לפיתוח וקידום יזמות נשית. עשרות נשים מכל המגזרים בעיר העלו יוזמות חברתיות ועסקיות בנושאים מרתקים כמו שילוב בין משפחה לבין קריירה, ייצוג הולם לנשים בעמדות מפתח, בניית קהילה נשית יזמית בעיר ועוד.
הובילה את המיזם המארגנת הקהילתית בטירת כרמל, ענבר ברגר, שעבדה סביב השעון ויצרה את החיבורים הדרושים כדי שההאקתון הזה יצליח, וכמובן ממשיכה ללוות את הנשים הנהדרות גם בהמשך הדרך עד שהדברים ירדו מהמצגת לשטח.
המיזם כולו בשיתוף עיריית טירת כרמל, קרן קהילתית טירת כרמל ותנועה ישראלית. כיף לראות את חדוות העשייה והרוח היזמית בקרב כל כך הרבה נשים, ואנחנו משוכנים שבעתיד הלא רחוק העשייה הזו תניב פירות.